Nu te-ai gândit până acum că AI-ul poate fi cel care lucrează cot la cot cu scammeri? Surpriză! Scammerii folosesc Inteligența Artificială pentru a duce la următorul nivel frauda online. Poate ai auzit până acum de Spoofing, Flu Bot, Vishing sau Phishing. Tactica lor a evoluat, însă scopul a rămas același: furtul datelor personale.

🕵🏻Circulă noi tipuri de fraude online. Zi de zi sunt create videoclipuri Deep Fake convingătoare și sunt generate voci false pentru apeluri înșelătoare. Frauda online devine din ce în ce mai greu de detectat. Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, este important să rămâi vigilent și să înveți să recunoști ușor noile tipuri de fraude. Citește mai departe!  

Apel necunoscut.

„Alo?”„Bună ziua, sunt X și te sun în legătură cu Y. Te rog să îmi adaugi numărul de telefon pe WhatsApp.” Și… Apel încheiat.

Ți-a sunat telefonul de mai multe ori? Era un număr din România? Numărul nu îți era cunoscut, dar ai decis să răspunzi? Auzi o voce ciudat de artificială, care încearcă să poarte rapid o conversație, apoi îți cere să adaugi numărul de telefon în contacte, mai precis pe WhatsApp, brusc închide apelul. Acesta este un exemplu de scam care circulă în ultima perioadă. Acea voce pe care o auzi la telefon este generată de un AI. Cel mai înțelept lucru pe care îl poți face în momentul în care întâmpini această situație este să blochezi imediat numărul.

Este evident că în spatele apelului a fost un scammer. Ei cer să fie adăugați pe WhatsApp pentru a-și continua frauda online. Deși apelurile sunt preînregistrate și generate de AI, în spatele lor se află persoane reale care încearcă să obțină datele tale personale.

Cum reușesc să facă asta?

M-a căutat o Fraudă Online pe WhatsApp.

Ai primit un mesaj pe WhatsApp despre o oportunitate pentru cariera ta? Poate o fraud-oportunitate. 🚨

Fii atent la mesajele pe care le primești, indiferent dacă sunt trimise de pe numere din România sau o altă țară străină! Scammerii folosesc stimuli emoționali ca să te păcălească. Exemplele cele mai concrete, în acest caz, sunt cele în care ei se dau drept o persoană apropiată din viața ta sau un recrutor care dorește să-ți ofere un job, la care ipotetic, tu ai aplicat deja.

💡Ține minte: Un scammer o să vrea întotdeauna să ajungă la datele tale personale și să pună mâna pe banii tăi.

Dacă mesajul primit pe WhatsApp începe cu: „Bună, sunt recrutor la compania X.”, este cel mai probabil un scam. Un recrutor real, legitim, ți-ar fi scris cel mai probabil pe adresa de e-mail sau te-ar fi contactat pe LinkedIn.

Exemplu SCAM:

Trebuie să fii foarte atent la mesajul trimis, mai ales dacă nu ai aplicat pentru un job la compania menționată. Recent, scammerii au început să se folosească de oferte de muncă false pentru a obține informațiile tale personale sau chiar pentru a te determina să le trimiți bani sub diverse pretexte.

Cum recunoști un scam deghizat într-o ofertă de job?

💡Mesajul este vag. Un recrutor legitim îți va da detalii despre poziția deschisă, companie și cerințele jobului. Dacă mesajul este foarte scurt și nu conține informații clare, ar trebuie să-l percepi ca pe un semnal de alarmă.

💡Greșeli gramaticale sau de exprimare. Mulți scammeri folosesc traduceri automate, așa că în mesajul trimis pe WhatsApp fii atent la greșelile gramaticale.

💡Cereri suspecte. Dacă îți cere să trimiți: CNP, copie după buletin, cont bancar înainte de orice discuție oficială, este foarte probabil să fie vorba despre o fraudă online.

💡Promisiuni prea bune ca să fie adevărate. Salarii mari pentru muncă ușoară, fără experiență, lucrat de acasă cu efort minim? Toate acestea pot fi capcane pentru a te atrage în plasa lor.

Cum eviți frauda online?

Atunci când pici în plasa scammerilor poți trece prin pierderi financiare. Majoritatea dintre ei au două obiective principale: vor să ajungă la datele tale personale și să pună mâna pe banii tăi.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să știi la ce să fii atent, să înțelegi tacticile din spatele unei fraude online și să cunoști măsurile pe care le poți lua în cazul în care ai fost păcălit.

👉 Iată de ce să ții cont pentru a preveni o fraudă online:

Nu răspunde la apeluri primite de la numere necunoscute. Scammerii folosesc metode precum Spoofing-ul, pentru a se da drept instituții financiare sau companii de încredere. Dacă nu recunoști numărul, mai bine nu răspunde.

Evită să dai click pe linkuri suspecte. Unele mesaje pot conține linkuri care duc către site-uri false destinate să îți fure datele personale.

Actualizează-ți parolele și folosește combinații de litere complexe. Evită parolele ușor de ghicit și nu folosi aceeași parolă pentru mai multe conturi.

Verifică frecvent tranzacțiile din contul tău. Dacă observi plăți suspecte, raportează-le imediat și schimbă-ți datele de autentificare.

#FiiSafePeNet.

Vrei să scapi de scammeri în timp ce te amuzi pe seama lor?😂 Iată cum a fost folosită Inteligența Artificială în scopul de a pierde timpul unui scammer.

Vrei să afli mai multe despre noi?